Jahody a rakovina
Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci u nás. Přesto je bereme víc jako letní dobrotu, než jako velmi prospěšnou součást jídelníčku. Ročně jich každý Čech spořádá zhruba tři kilogramy. Jen asi třetina pochází z domácí produkce, zbytek dovážíme zejména ze Španělska, severní Afriky a Řecka. Ačkoliv je česká jahoda považována za chutnější a šťavnatější, látky, kvůli kterým je odborníci na výživu doporučují, ani v těch dovozových nechybějí. Využijte toho, že jejich sezona bude už brzy v plném proudu, protože jahody v sobě ukrývají netušené poklady.
Významný obsah vitaminu C zřejmě nikoho nepřekvapí, jeho množství je ale srovnatelné s citrusy. Stejně tak přítomnost vitaminu A, B, E a některých minerálních látek byste asi čekali. Jahody však vynikají mimořádným obsahem draslíku, který mimo jiné pomáhá udržovat normální krevní tlak a je zodpovědný za správnou funkci nervových buněk. Ze vzácných mikroelementů a stopových prvků stojí za zmínku mangan, bor, fluor, kobalt a molybden.
Jahod se nemusí bát ani dietáři nebo ti, kteří si hlídají spotřebu sacharidů. Jahoda je z 87 % tvořena vodou. Zbytek jsou sacharidy (9 %), vláknina (3 %) a zmiňované mikroživiny. Při trávení navíc působí zásadotvorně, takže napravují naše většinou překyselené organismy.
Naprosto mimořádné jsou ale jahody pro svůj obsah antioxidantů. Nejvýznamnější z nich je kyselina ellagová a kvercetin. Vědci prokázali, že díky zastoupení celého spektra fytochemikálií je možné jahody zařadit mezi potraviny, které snižují riziko infarktu, mají prokazatelně protizánětlivé účinky, a dokonce potlačují rakovinné nádory.
Místo závěru něco úsměvného - ve středověku byly jahody považovány za ovoce lásky. Jejich konzumace prý podporuje chuť k sexu. Další dobrý důvod k návštěvě trhu…
Jahody a rakovina
Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci u nás. Přesto je bereme víc jako letní dobrotu, než jako velmi prospěšnou součást jídelníčku. Ročně jich každý Čech spořádá zhruba tři kilogramy. Jen asi třetina pochází z domácí produkce, zbytek dovážíme zejména ze Španělska, severní Afriky a Řecka. Ačkoliv je česká jahoda považována za chutnější a šťavnatější, látky, kvůli kterým je odborníci na výživu doporučují, ani v těch dovozových nechybějí. Využijte toho, že jejich sezona bude už brzy v plném proudu, protože jahody v sobě ukrývají netušené poklady.
Významný obsah vitaminu C zřejmě nikoho nepřekvapí, jeho množství je ale srovnatelné s citrusy. Stejně tak přítomnost vitaminu A, B, E a některých minerálních látek byste asi čekali. Jahody však vynikají mimořádným obsahem draslíku, který mimo jiné pomáhá udržovat normální krevní tlak a je zodpovědný za správnou funkci nervových buněk. Ze vzácných mikroelementů a stopových prvků stojí za zmínku mangan, bor, fluor, kobalt a molybden.
Jahod se nemusí bát ani dietáři nebo ti, kteří si hlídají spotřebu sacharidů. Jahoda je z 87 % tvořena vodou. Zbytek jsou sacharidy (9 %), vláknina (3 %) a zmiňované mikroživiny. Při trávení navíc působí zásadotvorně, takže napravují naše většinou překyselené organismy.
Naprosto mimořádné jsou ale jahody pro svůj obsah antioxidantů. Nejvýznamnější z nich je kyselina ellagová a kvercetin. Vědci prokázali, že díky zastoupení celého spektra fytochemikálií je možné jahody zařadit mezi potraviny, které snižují riziko infarktu, mají prokazatelně protizánětlivé účinky, a dokonce potlačují rakovinné nádory.
Místo závěru něco úsměvného - ve středověku byly jahody považovány za ovoce lásky. Jejich konzumace prý podporuje chuť k sexu. Další dobrý důvod k návštěvě trhu…